Νίκου Βασιλική Νηπιαγωγείο Δημιουργίας

Ο ΠΟΥΑΝΤΙΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.......

ΠΟΥΑΝΤΙΓΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ
Πουαντιλισμός ή πουαντιγισμός:
Μια ιδιαίτερη τεχνική για ξεχωριστές δημιουργίες...
Pointe στα γαλλικά σημαίνει στίγμα, αιχμή, κουκκίδα. Κάπως έτσι παίρνουν το όνομά τους οι τεχνοτροπίες και τα κινήματα. Πουαντιλισμός (ή πουαντιγισμός ή ντιβιζιονισμός, γαλλ. pointillisme) λοιπόν είναι συγκεκριμένη τεχνοτροπία στη ζωγραφική (που χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τους εκπροσώπους του ιμπρεσιονισμού) και αποτέλεσε ένα μικρής απήχησης εικαστικό κίνημα στα τέλη του 19ου αιώνα. Κύριος εκπρόσωπος του φέρεται ο Ζορζ Πιερ Σερά. Ο πουαντιλισμός στηρίζεται στην ψευδαίσθηση που αποκομίζει ο αμφιβληστροειδής του ματιού καθώς δέχεται την επιρροή των διπλανών χρωμάτων. Αντί τα χρώματα να αναμιγνύονται στην παλέτα του ζωγράφου, τοποθετούνται απευθείας στον καμβά κουκκίδα κουκκίδα. Αυτό γίνεται ώστε η ανάμιξη να συμβεί στα μάτια του θεατή αφού οι κουκκίδες από κάποια απόσταση κι έπειτα συγχωνεύονται δείχνοντας ενωμένες σε ένα όλον.
Σκοπός της τεχνικής ήταν θεωρητικά η διατήρηση της αγνότητας και καθαρότητας των χρωμάτων τα οποία καθώς αναμειγνύονται χάνουν τη λάμψη και την καθαρότητα τους. Πρακτικά η τεχνική βασίστηκε στο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης όρασης να συγχωνεύει τις μικρότερες λεπτομέρειες και να τις εμφανίζει ως σύνολο από κάποια απόσταση και μετά.
Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα απλό σχέδιο (λουλούδι, καρδιά κτλ) και να πείτε στο παιδί να αρχίσει να τοποθετεί κουκκίδες τη μία δίπλα στην άλλη. Όταν μετά το πρώτο, δεύτερο σχέδιο καταλάβει πως λειτουργεί η τεχνική, θα το αφήσετε να δημιουργήσει χωρίς πλαίσια (τα πλαίσια πολεμούν τη φαντασία συνήθως, μην το ξεχνάτε). Δείτε 4-5 ενδεικτικά δημιουργήματα με πουά.
Σημ.: κλασική μέθοδος πουαντιλισμού η βατονέτα για τα αυτιά! Βουτάς στο χρώμα, ακουμπάς, συνεχίζεις.
Εξώφυλλο φακέλου κατασκευασμένος με την τεχνική του πουαντιγισμού...
Άλλα έργα κατασκευασμένα με την τεχνική του πουαντιγισμού...