Νίκου Βασιλική Νηπιαγωγείο Δημιουργίας

ΤΕΧΝΗ: ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ

 ΤΕΧΝΗ: ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ  ΤΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ.

Αυτοπροσωπογραφία

Ο Πάμπλο Ρουίθ ι Πικάσο, περισσότερο γνωστός ως Πάμπλο Πικάσο  γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1881 και πέθανε στις 8 Απριλίου 1973. Ήταν Ισπανός ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός.Ο πατέρας του ονομαζόταν Χοσέ Ρουίθ ι Μπλάσκο και ήταν επίσης ζωγράφος ενώ μητέρα του ήταν η Μαρία Πικάσο για Λόπεθ. Τα πρώτα έργα του τα υπέγραφε ως Ρουίθ Μπλάσκο αλλά από το 1901 άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα της μητέρας του.Γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας όπου πέρασε και τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, τα έλαβε από τον πατέρα του, ο οποίος δίδασκε σε διάφορες ακαδημαϊκές σχολές. Ο ίδιος ο Πικάσο ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε πολύ μικρή ηλικία και έδειξε από νωρίς δείγματα του ταλέντου του. Το 1891 η οικογένειά του μετακόμισε στην Λα Κορούνια όπου έζησε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σπουδάζοντας στην τοπική σχολή καλών τεχνών. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη το φθινόπωρο του 1895, και ο Πάμπλο έγινε δεκτός στην τοπική Ακαδημία Καλών Τεχνών (La Llotja), όπου είχε προσληφθεί ο πατέρας του ως καθηγητής του σχεδίου. Η οικογένεια ήλπιζε ότι ο γιος της θα σημείωνε επιτυχία ως ακαδημαϊκός ζωγράφος, και το 1897 η μελλοντική φήμη του στην Ισπανία φαινόταν εξασφαλισμένη. Τον ίδιο χρόνο το έργο του «επιστήμη και συμπόνοια» όπου για το πρόσωπο του γιατρού είχε ποζάρει ο πατέρας του, έτυχε διακρίσεως στην Έκθεση Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Ο Πικάσο αρρώστησε την άνοιξη του 1898 από οστρακιά και πέρασε την υπόλοιπη χρονιά αναρρώνοντας στο καταλανικό χωριό Όρτα ντε Εμπρο με συντροφιά το φίλο του από τη Βαρκελώνη Μανουέλ Παλάρες. Όταν ο Πικάσο επέστρεψε στη Βαρκελώνη στις αρχές του 1899, ήταν άλλος άνθρωπος, είχε παχύνει, είχε μάθει να ζει μόνος του στην ύπαιθρο, μιλούσε καταλανικά, και το σπουδαιότερο, είχε πάρει την απόφαση να διακόψει την καλλιτεχνική του εκπαίδευση σε σχολές ζωγραφικής και να αγνοήσει τα σχέδια της οικογένειας του για το μέλλον του. Άρχισε ακόμη να δείχνει σαφή προτίμηση στο επίθετο της μητέρας του και επέγραφε πιο συχνά τα έργα του ως Π. Ρ. Πικάσο (από τα τέλη του 1901 εγκατέλειψε εντελώς το επίθετο Ρουίθ).Το 1900 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη Μονμάρτρη, που αποτελούσε σημαντικό κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής.Το διασημότερο ίσως έργο του Πικάσο είναι η Γκερνίκα (ή Γκερνίκα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά), η απεικόνιση του Γερμανικού βομβαρδισμού της πόλης της Ισπανίας Γκερνίκα. Αυτός ο μεγάλος καμβάς περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου.

Pablo Picasso η ζωγραφική του  ...Βίντεο.

O Pablo Picasso-Βίντεο.

Μερικά από τα μεγάλα και σπουδαία έργα  του ζωγράφου Pablo Picasso.

ΤΟ  ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ -1901
Γκερνίκα-1937
Ο αρλεκίνος
Ο καθιστός αρλεκίνος
Το παιδί με την πίπα -πωλήθηκε έναντι 104 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπι (Sotheby's).
Ο πιερότος
Οι γυναίκες  του  Αλγερίου
Οι τρείς  μουσικοί
Κεφάλι γυναίκας  -της Ντόρα Μάαρ
Καθισμένη γυναίκα
Η Ντόρα Μάαρ-πορτρέτο
Ποτρέτο γυναίκας
Η Ντόρα Μάαρ στην  καρέκλα  
Κορίτσι  στον καθρέφτη
Le marin-1943. Το έργο του Πικάσο -που θεωρείται ότι είναι αυτοπροσωπογραφία- δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1943, όταν ο καλλιτέχνης κινδύνεψε να σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί. Εξ ου και η ελαιογραφία απεικονίζει έναν θλιμμένο άνδρα ντυμένο με ένα ριγέ μπλουζάκι μπλε και άσπρο, να κάθεται σε μια καρέκλα.
Θλιμμένη γυναίκα
Η Ντόρα Μάαρ καθιστή
Η κόκκινη πολυθρόνα
Το όνειρο
Οι δεσποινίδες της  Αβινιόν
Γυναίκα με  κιθάρα-Μια από τις μεγαλύτερες κλοπές της ιστορίας έλαβε χώρα στο Παρίσι το 2010. Ο πίνακας του Πικάσο “Le pigeon aux petits pois” ήταν ένας από τους 5 που αφαιρέθηκαν εκείνη τη μέρα από το Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris. Η κλοπή έγινε από έναν άνδρα μόνο, ο οποίος συνελήφθη το 2011 και καταδικάστηκε. Ο ίδιος δήλωσε ότι στον πανικό του πέταξε τον πίνακα στα σκουπίδια και χάθηκε για πάντα. Η ιστορία του δεν είναι καθόλου πειστική, αλλά ο πίνακας ακόμα αγνοείται.
Φύλλα εργασίας








Διαδραστικά παιχνίδια...