Νίκου Βασιλική Νηπιαγωγείο Δημιουργίας

ΠΑΡΑΜΥΘΙ:Η ΞΙΠΑΣΜΕΝΗ -ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΗ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ:Η ΞΙΠΑΣΜΕΝΗ -ΨΗΛΟΜΥΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ
(Ινδιάνικο Παραμύθι)
Μια φορά πριν πολλά χρόνια, κάποιο φθινόπωρο, μια νυχτερίδα πετούσε από εδώ κι από εκεί, από κλαδί σε κλαδί, κάνοντας μεγάλη φασαρία γιατί κρύωνε. Ο βασιλιάς των πουλιών, ο αετός,την άκουσε και της φώναξε…Γιατί κάνεις τόση φασαρία νυχτερίδα μου;
Γιατί κρυώνω!
Γιατί τα υπόλοιπα πουλιά δεν κάνουν τόση φασαρία;
Γιατί αυτά δεν κρυώνουν τόσο πολύ επειδή έχουν πούπουλα. Εγώ δεν έχω ούτε ένα.
Ο αετός αφού σκέφτηκε για λίγο, στην συνέχεια κάλεσε όλα τα πουλιά μπροστά του και τα πρόσταξε να δώσουν στην νυχτερίδα από ένα πούπουλο το καθένα. Όταν η νυχτερίδα στολίστηκε με τα πούπουλα των άλλων πουλιών, έγινε πραγματικά ένα πανέμορφο πουλί. Κάθε πούπουλο είχε διαφορετικό χρώμα κι όταν η νυχτερίδα άπλωνε τα φτερά της, το θέαμα ήταν καταπληκτικό. Η νυχτερίδα το πήρε πολύ πάνω της. Δεν ξαναμίλησε στα άλλα πουλιά και περνούσε την μέρα της θαυμάζοντας την ομορφιά της.
Τα πουλιά πήγαν στον αετό και του παραπονέθηκαν για τη νυχτερίδα που κορδωνότανε συνέχεια για την ομορφιά της, ενώ στην πραγματικότητα οφειλόταν στα πούπουλα των άλλων. Ο αετός τότε έστειλε να φωνάξουνε την νυχτερίδα.
Νυχτερίδα μου, όλα τα πουλιά μου κάνουνε παράπονα για σένα. Λένε πως κορδώνεσαι για τα φτερά, που στην πραγματικότητα είναι δικά τους και δεν μιλάς πια σε κανέναν από καθαρή ξιπασιά. Είναι αλήθεια;
Το λένε από ζήλια γιατί είμαι πολύ πιο ωραία από αυτά. Κοίταξέ με και βγάλε συμπέρασμα και μόνος σου.…απάντησε η νυχτερίδα ενώ ταυτόχρονα άνοιξε τα φτερά της. Ήταν πράγματι υπέροχη.
«Εντάξει» είπε ο αετός και συνέχισε λέγοντας…Τώρα, κάθε πουλί θα πάρει πίσω το πούπουλο που σου χάρισε. Αν στα αλήθεια είσαι όμορφη, τότε δεν τα έχεις ανάγκη όλα αυτά τα πούπουλα.
Τα πουλιά ρίχτηκαν στην νυχτερίδα και καθένα άρπαξε το πούπουλο που της είχε δώσει, μέχρι που στο τέλος η νυχτερίδα έμεινε γυμνή όπως και πριν. Τότε η καυμένη νυχτερίδα ένιωσε πολύ άσχημα...Όλα τα πουλιά της είχανε χαρίσει την αγάπη τους και αυτή δεν το εκτίμησε...Πόσο αχάριστη και άπληστη ένιωσε ...Αμέσως ζήτησε πολλές φορές γοερά συγνώμη ...Έκλαιγε και δεν ήξερε πόσο κακό είχεκάνει σε όλη την παρέα των πουλιών...Η ντροπή της ήταν τόσο μεγάλη που έκλαιγε απαρηγόρητα για ώρες...Τότε ο αετός ζήτησε από όλα τα πουλιά να δεχτούνε τη συγνώμη της νυχτερίδας και τα ρώτησε τι να κάνουνε τώρα για να τη ζεστάνουνε και να ξαναγίνει φίλη τους....Μήπως να της ξαναδώσουμε τα φτερά;Όχι θα γίνει πάλι το ίδιο....Τότε τι....;Κάναμε μία τεράστια κουβέρτα αγκαλιάς ,αγάπης , ζεστασιάς και φιλίας και η φαντασμένη νυχτερίδα έγινε μια καλή και ευγενική νυχτερίδα φίλη...!!!
Το παραμύθι μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω blog :tsipiriki.gr ,όπως και την συνέχεια του πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ.









Η πρόταση για αυτήν την υπέροχη δράση πραγματοποιήθηκε μέσω της  σχολικής συμβούλου  Δημοτικής  Εκπαίδευσης και Ειδικής αγωγής κυρίας Ευγενίας Νιάκα.Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πραγματοποίηση αυτού του μοναδικού project στο χώρο του νηπιαγωγείου,όπου νιώσαμε να γινόμαστε πρωταγωνιστές μικροί και μεγάλοι και να πηγάζουν έντονα τα συναισθήματα της συνεργασίας,της αλληλοεκτίμησης,της φιλίας ,της αλληλεγγύης και του σεβασμού . Επίσης συνειδητοποίησαν τα παιδιά πως η διαφορετικότητα του άλλου δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά ευκαιρία να γνωρίσουν τα ήθη ,τα έθιμα και τον πολιτισμό άλλων λαών.Διδάχθηκαν να αποδέχονται και  να ανακαλύπτουν την ομορφιά της διαφορετικότητας στους λαούς ακόμα κι αν δεν υπάρχουν κοινά πολιτιστικά στοιχεία . Έμαθαν να διώχνουν από την ψυχή τους τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το  φόβο,την  επιθετικότητα και να αντιλαμβάνονται  πως όλοι οι άνθρωποι έχουν θέση σ’ αυτόν τον κόσμο, και οφείλουμε να τον κάνουμε καλύτερο ξορκίζοντας κάθε είδους ρατσισμό.Μάθαμε να υιοθετούμε  στάσεις και συμπεριφορές μακριά από κάθε προκατάληψη, εγωισμό και μισαλλοδοξία.
Δραστηριότητες :
Ζευγαρώνουμε τις νυχτερίδες...Ποιες είναι όμοιες;

Ζευγαρώνουμε τις νυχτερίδες...Ποιες είναι όμοιες;

Αντιστοιχίζω αριθμό με νυχτερίδες...


Διάταξη των νυχτερίδων κατά μέγεθος...αύξουσα και φθίνουσα διάταξη.


Σύνθεση της λέξης ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ ...τέσσερις συλλαβές..μετράμε ...συνθέτουμε τη λέξη.

Συνθέτουμε το παζλ της νυχτερίδας...

Μπλοκ με τις ζωγραφιές των νηπίων...



ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ